Zupa cebulowa

Składniki:

ok.80 dag cebuli
1 łyżka cukru
olej do smażenia
ziele angielskie
liść laurowy
chili
sól
2 kostki rosołowe - drobiowe
2 ziemniaki
1 duży ząbek czosnku
1 serek topiony najlepiej gouda

Cebulę pokroić na kawałki ( obojętnie jakie, nie musi być drobno, bo będzie miksowana ). Wrzucić do wysokiego garnka, na rozgrzany olej. Zeszklić, dodać 1 łyżkę cukru ( wtedy cebula jest delikatniejsza ), posiekany czosnek, delikatnie zrumienić. Wrzucić ze 2 liście laurowe i 3-4 ziarenka ziela angielskiego i szczyptę chili. Sól dopiero jak będzie potrzeba, bo kostki rosołowe są słone. Podlać 1-1,5 litra wody,dodać kostki rosołowe, gotować pod przykryciem ok. 15 minut. Zmiksować, wrzucić, obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki i ugotować. Na koniec wrzucić serek topiony i rozmieszać, aż do rozpuszczenia.
Zupa gotowa. Można podawać z grzankami samodzielnie wykonanymi.
Cudownie rozgrzewająca, idealna na jesienne słoty lub mroźną zimę.

Grzanki:
3 kromki chleba zwykłego - natrzeć przekrojonym ząbkiem czosnku, okroić skórki, pokroić w kwadraciki, wrzucić na suchą patelnię i zrumienić.

x

2 komentarze:

  1. czy zupa cebulowa może być pyszna??? ...okazuje się, że tak!!! a zwłaszcza ta, przyrządzona wg przepisu Ani:-) Polecam : w smaku ---> doskonała, w stopniu trudności przyrządzenia ---> prosta. I o to chodzi :-D

    OdpowiedzUsuń