Zalewa octowa

Główna baza

1 litr wody
1/2 szklanki octu
1 łyżka cukru
1 łyżka soli

Całość gotować na małym ogniu ok 15-20 minut. I gotowe :)
Taka zalewa ma to do siebie, że jeśli postoi kilka godzin to robi się bardziej delikatna, a ocet mniej drażniący. Można wykorzystać do filetów z kurczaka, ryby, śledzi, wszelkiego mięsa, a także do warzyw, wystarczy tylko modyfikować przyprawy.

1.  Filety z kurczaka w occie:

Zagotować zalewę jak wyżej, wraz z:
3 liście laurowe
6 ziarenek ziela angielskiego
1 średnia cebula
2 łyżki estragonu

ok 0,5 kg filetów z kurczaka - na tyle wystarczy zalewy - na 1 kg fileta trzeba podwoić zalewę
2 jajka
2-3 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz, bułka tarta do panierki, olej do smażenia
3 łyżki wody

Jajka rozbełtać w misce, dodać mąkę i przyprawy-  rozmieszać , podlać wodą, powstanie ciasto - musi być dość gęste, o konsystencji kwaśnej śmietany i dobrze doprawione.
Filety oczyścić i pokroić w pasy o szerokości ok 3 - 4 cm. Nie trzeba ich już rozbijać, a chodzi o to, żeby były w miarę cienkie - wtedy szybciej opiją się zalewą.
Pokrojone mięso wrzucić do miski z ciastem i dokładnie wymieszać, tak żeby każdy kawałek pokrył się ciastem. W ten sposób mięso może trochę postać ( np. przez noc w lodówce ). Jeśli nie robimy filetów w occie to do ciasta można dodać utartą cebulę i np. oregano- też świetne.
Potem każdy kawałek panierować w bułce tartej i smażyć na złoty kolor na średnim ogniu. Dokładnie tak jak wszelkie kotleciki.
Usmażone mięso przekładać do dużej miski. Jeszcze ciepłe można zalać przygotowaną zalewą wraz z dodatkami - nie ma znaczenia czy zalewa  jest ciepła, czy zimna. Niestety na konsumpcję trzeba poczekać najmniej 24 godziny. Najlepsze są po 2-3 dniach. Mięsko zrobi się bardzo kruche i smaczne.
Zdjęcia w tej chwili nie mam, bo kotleciki się nie zachowały ;) Następnym razem zamieszczę.

2. Papryka w occie:

Zagotować zalewę bazę wraz z:
liśćmi laurowymi
zielem angielskim
parę ziaren gorczycy

Paprykę umyć oczyścić pokroić w paski ułożyć w słoikach, zalać zalewą. Słoiki zagotować- krótko ok 10 min.

Właściwie w ten sposób można zaprawić każde warzywa, np. ogórki, cukinię, kabaczki, grzybki - te wcześniej muszą być ugotowane.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz