Pizza

Składniki ciasta:


3 szklanki mąki ( najlepsza do ciasta drożdżowego jest mąka tortowa )
1 szklanka wody ( ciepła ale nie gorąca, bo drożdże nie urosną )
3 dag drożdży ( albo jak kto woli 1/3  kostki drożdży )
3 łyżki oleju 
sól. pieprz, oregano - do smaku

Mąkę przesiać do dużej miski, dodać wszystkie suche składniki i wymieszać ( będzie łatwiej ), wkruszyć drożdże, dolać olej i wodę. Wymieszać drewnianą łyżką. Ilość wody może nieznacznie się różnić od gatunku mąki jakiej użyjesz. Ciasto musi być dość elastyczne, nie zbyt miękkie, ale też nie zbyt twarde. Tak by się dało łatwo ugniatać. Jak składniki się połączą, można ciasto wyłożyć na blat ( stolnica mnie denerwuje ) i zagnieść w rękach, aż nabierze sprężystości. Odłożyć  do miski i nakryć ściereczką ( czystą ). Odczekać aż wyrośnie ( ok. 20- 30 min - zależy od temperatury ). Potem ponownie zagnieść, uformować wałkiem kształt pizzy lub można wyłożyć na blachę. Ta porcja wystarcza na 2 cienkie pizze o średnicy ok. 30 cm lub na jedną dużą blachę ( tą podkładkę z piekarnika ). 

SOS do pizzy:

ketchup ( nawet najtańszy może być, bo dodatki go uszlachetnią )
czosnek ( ząbek lub 2 )- rozgnieść lub posiekać
bazylia ( najlepiej świeża, ale może być też suszona )
pomidor jeden lub dwa - pokroić w kosteczkę ( najlepsze są te podłużne bo mają mniej tej wodnistej substancji )

Wszystko ze sobą połączyć i posmarować ciasto.
Ja najpierw, na tak przygotowane ciasto sypię utarty ser, a dopiero potem, kładę pozostałe składniki i ponownie zasypuję odrobiną sera.

Jeśli chodzi o dodatki, to już wolna wola... Właściwie im mniej dodatków tym lepiej dla żołądka, organizm nie wariuje od tych wszystkich enzymów trawiennych, które musi produkować

Kilka pomysłów:

1. Ulubiona:
- kilka plastrów szynki surowej dojrzewającej ( kupuję w Biedronce- smaczna i niedroga )
- kapary
- żółty ser

2. Męska:
- kiełbasa typu zwyczajna pokrojona w grubą kostkę
- żółty ser

3. Pieczarkowa:
- pieczarki ok. 20-30 dag poszatkowane surowe
- żółty ser



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz