Racuchy




Składniki:
Abisza.blogspot.com
Racuchy : abisza.blogspot.com
2,5 szklanki mąki
2 jaja
1,5 szklanki mleka
2 łyżki cukru
3 dag drożdży
sól, olej do smażenia
cukier puder do posypania


Wykonanie:

Mleko ogrzać w rondelku, wsypać cukier, pokruszyć drożdże, wbić dwa jaja, wszystko wymieszać. Do miski  przesiać mąkę, szczyptę soli i dolewając zaczyn ( wcale nie trzeba czekać aż wyrośnie ) mieszać całość. Ciasto powinno być dość gęste. Nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na jakieś 20 - 30 min. Na rozgrzany olej ( niestety trzeba nalać sporo na patelnię, bo wtedy lepiej się wypieką w środku ) nakładać łyżką małe racuszki, czekać aż się zrumienią i odwrócić. Gotowe placuszki, najlepiej odłożyć na papierowy ręcznik, żeby trochę tłuszczu zgubiły ( świetny sposób szkoda, że na ludzi tak nie działa :). Posypać cukrem pudrem i gotowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz