środa, 2 grudnia 2015

Ciasto pomarańczowe

Ciasto Pomarańczowe

Składniki:
- 3 duże pomarańcze
- zmielone migdały 250 g ( albo mąka )
- cukier 200g
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- jajka 6 szt

Wykonanie:

Ugotować całe pomarańcze  łącznie ze skórką. Wyjąć z wody przestudzić.
Całe, bez obierania zmiksować.
Dodać pozostałe składniki i wymieszać.

Przełożyć do tortownicy, piec 60 min w temp. 190 st. C.

Można polać lukrem i ułożyć pokrojoną pomarańczę.

Do ciasta można dodać odrobinę świeżego utartego imbiru i goździków (ale niekoniecznie).
Ciasto jest lekko goryczkowate, przez zmiksowaną skórkę.

Jakoś nie wpadłam na to, żeby zrobić zdjęcie ciasta.
Nie omieszkam następnym razem je tu zamieścić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz